top of page

Izraelis ieško rinkų ir siūlo technologijas

​​Izraelio verslininkus Lietuva vilioja profesionaliais darbuotojais, nedidelėmis gamybos sąnaudomis ir galimybėmis pasiekti ES ir Rytų rinkas. Mainais žydai siūlo inovacijas ir pamokas Lietuvos verslininkams.

Tokios mintys skambėjo vakar vykusiuose Izraelio verslo delegacijos susitikimuose su mūsų šalies pramonininkais bei valdžios atstovais, rašo "Lietuvos rytas".

„Lietuvos rinka maža, tačiau Izraelio verslininkams patraukli“, – teigė Lietuvos ir Izraelio prekybos rūmų pirmininkas Lenas Judesas.

Savo ruožtu mūsų šalies ambasadorius IzraelyjeDarius Degutis teigė, kad Izraelis Lietuvos verslui gali tapti puikia alternatyva, galinčia pakeisti nenuspėjamas Rytų rinkas.

„Tai šalis, kurioje yra pusantro milijono išeivių iš buvusios Sovietų Sąjungos. Jie Lietuvą labai gerai žino ir per dvidešimt gyvenimo Izraelyje metų yra išsiilgę lietuviškos duonos, sūrio, majonezo, saldainių, alaus ir kitų gaminių“, – tikino ambasadorius.

Vilioja ES parama

Daugiausia galimybių žydų verslininkai tvirtina matantys tradiciniuose Lietuvos ūkio sektoriuose – farmacijos, medienos, mašinų gamybos ir net žemės ūkio.

Anot L.Judeso, čia galima pritaikyti įvairių išradimų ir patobulinimų. Pavyzdžiui, Izraelio karvės duoda daugiausia pieno pasaulyje.

„Viskas tik dėl šiuolaikinių technologijų. Karvės pas mus nėra kokios nors išskirtinės“, – juokėsi L.Judesas.

Į mūsų šalį žydų verslininkus traukia tai, kad esame ES nariai. „Izraelio verslininkus masina Europos Sąjungos projektai ir lėšos, o tam reikia sąjungai priklausančio verslo partnerio“, – pripažino L.Judesas.

Lietuvos verslininkams taip pat naudinga partnerystė su žydais, nes Izraelis yra pirmaujanti šalis pagal valstybės skiriamas lėšas mokslo tyrimų ir plėtros sektoriui.

Tam Izraelio vyriausybė kasmet skiria 4,5 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP). Europos Sąjungos vidurkis yra 2,3 proc. BVP, o Lietuvoje šiam sektoriui kasmet skiriama tik procentas BVP.

Pradedančiųjų sostinė

Pasak Izraelio ambasadoriaus Latvijai ir Lietuvai pavaduotojos Ksenios Kobiakov, jos šalis daug dėmesio skiria aukštosioms technologijomis.

Tel Avivas vadinamas pradedančiųjų įmonių sostine. Sakoma, kad po Silicio slėnio JAV tai yra geriausia vieta steigti verslą. Beje, tokios įmonės sparčiai plinta ir Lietuvoje.

„Pradedantieji, žinoma, rizikuoja. Tačiau izraeliečiai jau daug sykių per savo istoriją yra bijoję, tad reikia atsikratyti to. Nepasiseks? Na, ir kas. Kitą kartą pavyks.

Mūsų didžiausias turtas – intelektas. Tarkime, Izraelyje dykumoje įdiegta augalų laistymo technologija, pagal kurią vamzdeliu vanduo laša tuomet, kai sistema gauna signalą, kad to reikia.

Esame saulėta šalis, tad energiją gamina saulės baterijos“, – pasakojo K.Kobiakov.

Turistų vis gausėja

Spalio mėnesį skrydžių bendrovė „Wizz Air“ pradėjo siūlyti tiesioginį skrydį Vilnius–Tel Avivas. Dabar Izraelį galima pasiekti per 3 valandas.

„Verslininkai juk skaičiuoja laiką ir pinigus, – teigė D.Degutis. – Anksčiau iki Tel Avivo reikėjo keliauti net 15 valandų, retas verslininkas galėjo sau leisti tokią prabangą.“

Patogesnis susisiekimas davė naudos ir turizmo verslui, kuris tarp Lietuvos ir Izraelio plėtojasi labai sparčiai.

Žydų turistai vasarą pailsėti nuo alinamos saulės mielai atvyksta į Druskininkus, Trakus, Lietuvos pajūrį.

Mūsų piliečiai taip pat spėjo pamėgti Izraelį: per pirmuosius penkis šių metų mėnesius, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu 2013-aisiais, iš Lietuvos atskrendančių turistų skaičius išaugo 2,5 karto. Tai sudarė 6000 keleivių.

Šis rodiklis pranoko iki šiol buvusį rekordą – 2013-aisiais per visus metus Izraelį aplankė 6500 lietuvių. („Lrytas.lt“, LR)


Search By Tags
No tags yet.
bottom of page